ZGODBA NEKEGA MAJHNEGA KRAJA- SO » DNEVI TURIZMA NA KOGU«

»Dnevi turizma na Kogu« so zgodba kraja na skrajnem vzhodnem delu občine Ormož. Ko smo leta 1993 ustanovili Turistično društvo Kog, smo ga ustanovili zavedajoč se, da bo naša glavna naloga, da ta biser sredi goric predstavljamo vedno znova in na vsakem koraku. Zavedali smo se, da bo »doživljajski turizem« tisto, kar bo pritegnilo ljudi na Kog, kajti kraj sam po sebi nima takih znamenitosti, ki so značilni za turistične kraje, prav tako pa se ne bomo izpostavljali z »množičnim turizmom«, ki bi naš kraj spremenil v povsem drug kraj, kot nam je bil dan- z lepoto narave, odstrinjanjem zgodovinskih znamenitosti in dogodkov , domačo kulinariko in vinom in gostoljubnostjo domačinov. Tako smo vsako leto znova in znova odkrivali iz pozabe naše pomembne dogodke iz pretekle zgodovine, znane in manj znane rojake, ki so tod živeli in ustvarjali tudi v daljnem svetu in so povezani s Kogom.

Odkrivali smo spominske plošče na hišah, tudi čisto navaden obcestni mejnik ima svojo zgodovino in vam bo povedal svojo zgodbo, brali in peli pesmi naših prednikov, plesali kot so plesali nekoč, z našo besedo- narečju, ki je za turista prava znamenitost in ki bi ga že zdavnaj pozabili, če ga ne bi negovali ali celo sramovali.

Predvsem pa pisali zgodbo o vinu, grozdju, goricah, ki se kot najlepši vrtovi razprostirajo po vsej pokrajini in segajo vse na rob ceste, da se jih lahko dotakneš, ko ženeš kolo navkreber proti vrhu, ali počasneje zapelješ, še bolje, pešačiš. Posediš v kleti- pivnici, s kupico-kozarcem, domačo južino in ob pogledu na smejočo kmečko gospodinjo in njenih prhkih pogačah. Tudi zgodbi o domači kisli župi na odprtem ognjišču se ne boste mogli ubraniti, tam na prostoru pred krajevno skupnostjo, kjer se prepletata zgodovina našega kraja s sedanjostjo.

In sredi te množice dogodkov jo zagledaš potomko najstarejše trte in ob njej NAŠO KOGOVSKO VINSKO KRALJICO in ko se zlijeta mladost in žlahtna starost NAŠIH VINSKIH VITEZOV- je to vrh avgustovskih dnevov ob festivalu vina naših kogovskih vinogradnikov in se korak ustavi med likovnimi umetniki, ki ustvarjajo sredi te lepote.

Takšni smo mi, ki tu živimo, ki nas povezuje in žene volja, da ta naš kraj in to zgodbo doživite, ko pridete na KOG. Doživljati zgodbo sam s sabo, je včasih sicer tudi lepo, še lepše pa jo je med to danostjo, ki se vam ponuja v vsej svoji lepoti, s prečudovitim razgledom na vse strani sveta, ki je lep, pri nas pa najlepši.

DOŽIVITE GA VEDNO ZNOVA IN ZNOVA.