Špela Borko

_DSC410218. avgusta 2012, na tradicionalni prireditvi »Dnevi turizma na Kogu«, sem se pred vsemi Kogovščani pojavila v svoji kraljevi obleki. Takrat še plašna punca s tresočim glasom, sem pred vsemi prebrala zaoljubo, ne vedoč v kaj točno se spuščam. Zavedala sem se samo tega, da sem sedaj 3. Kogovska vinska kraljica.
Kaj kmalu sem se odlično vpeljala v svojo novo vlogo. Dnevi, tedni, meseci so minevali, jaz pa sem se vedno pogosteje udeleževala prireditev, na katere so me kot vinsko kraljico vabili. Vedno bolj sem bila suverena, zgovorna in kraljica s točno zastavljenimi cilji. Slovenijo sem prečesala po dolgem in počez, in najlepše je bilo, da so me ljudje hitro spoznali in kaj kmalu vedeli, da sem Špela s Koga, kraljica, ki se ji oči zasvetlikajo in srce zaigra ko govori o Kogu – o svojem koščku raja na Zemlji.
_DSC3989Kot kraljica sem se neizmerno trudila za promocijo našega kraja, našega vinogradništva in vinarstva, ter turizma nasploh. Z največjim ponosom sem točila naša vrhunska vina, govorila o naših lepotah in dosežkih. Ampak vedno sem razmišljala o tem, da želim narediti korak naprej. In ta moj korak je bil izvedba projekta »Slovensko vinsko kraljestvo«.

 

Kraljice iz mojega mandata smo združile moči in naredile logotip »Slovensko vinsko kraljestvo«, ter izdale prvi kraljevi koledar, ki je krožil po celi Sloveniji. Ta korak je bil majhen, a hkrati ogromen. Prepričana sem, da smo zapolnile vsaj mali košček v mozaiku razvoja slovenskega vinogradništva in vinarstva.
Privilegij 3. Kogovske vinske kraljice sem uživala 2 leti in ti dve leti sta zame bili čudoviti in nepozabni.

 

DSC_2659Spoznala sem ogromno novih ljudi, naučila sem se veliko novega, stkala dobra prijateljstva in se še bolj navezala na svoj Kog. Ker pa vsa čustva, ki me ob mislih na moje kraljevanje oblivajo, težko zlijem v besede, bom svojo pripoved zaklučila z besedami: »Kog – moj košček raja na Zemlji«.

 

_DSC3941