Kmečke ženske

Kmečke žene s Koga so skozi zgodovino težko stopale na plan in se še težje vključevale v družbeno življenje v  kogovsko viničarskem okolju.

otvoritev_ceste-75
Zaradi tega si upamo trditi, da se je kogovska kmečka ženska pojavila kot enakopraven partner moškim šele v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja, točneje 8. marca 1931, ko je bilo na Kogu ustanovljeno Društvo kmečkih fantov in deklet.
Zelo kmalu je znotraj društva bil ustanovljen samostojni »ženski odsek«. Kakorkoli je bilo življenje na Kogu siromašno, predvsem po vojnem času, so kmečke ženske vseskozi bile aktivne in pridne. Pripravljale so pogostitve ob pomembnih dneh na Kogu in se aktivno vključevale v vso dogajanje. Pomembno leto za kmečke ženske s Koga je leto 1975 ko je uradno bil ustanovljen »Aktiv kmečkih žena s Koga«. Od takrat naprej so ženske bile še bolj zagnane in še bolj pridne.
otvoritev_ceste-120Brez organiziranih kmečkih žena in izdelkov naših pridnih rok, si na Kogu danes ne znamo predstavljati nobenega družabnega dogodka, nobenega srečanja in nobene prireditve. Poleg tega, da ob vsakem dogajanju pripravimo  pogostitve, ter goste razvajamo s kulinaričinimi dobrotami , vsako leto na Dnevih turizma organiziramo kuhanje kisle žüpe. Od leta 2013  v obnovljeni Košarkini hiši pripravimo kulinarično razkošje. Na ogled smo ponudile razstavo kruha, pogač in drobnega peciva, sadja in vložene zelenjave. Izdelki na razstavi so bili pripravljeni po starih receptih s pridihom sedanjosti.

otvoritev_ceste-121Leta 2014 smo se kmečke žene v dneh, ko potekajo na Kogu dnevi turizma predstavile z inovativno zamislijo. Na ogled smo postavile razstavo »Doma narejeno darilo« kjer smo predstavile priložnostna darila, za katera smo dobile navdih in materiale v domačem okolju.
Tudi na izlete, ki si jih po napornem delu zaslužimo, ne pozabimo. Letos smo si privoščile nekaj za dušo in si v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru ogledale muzikal My Fair Lady.